6 Temmuz 2015 Pazartesi

Şapkadan 3 Tavşan Çıkaranlar!

Her zamanki gibi tam zamanında geldim fakat bilet kuyruğu çoktan sokağın bir ucundan diğer ucuna kadar uzanmıştı. Kendi kendime hayıflansam da yaklaşık 4 saat sonra biletimi alabilmiştim. Tahmin edersiniz ki en arkalarda yer bulabildim kendime. 
Sihirbazlar'dan biri iskambil kağıtları ile yaptığı gösteriyle herkesi büyülemişti. Ve sonunda beklenen an gelmişti. Sihirbaz çapkın bakışlarıyla etrafına göz gezdirdi... "Ta, ta, ta, tam..." şapkadan 3 tavşan çıktı.. 
Bu bir ilkti! Seyircilerin gözleri açılmış inanamayan bakışlarla yanındakine duygularını anlatıyordu. 
İşte her şey böyle başlamıştı. Böyle mi başlamıştı acaba!



Yoksa içinde futbol aşkı ile yanıp tutuşan, gündüzleri saatlerce zevk alarak, yorulmadan futbol oynayan, geceleri yerini tren istasyonundaki farelerle dolu gece bekçiliği yaparak hayata ne pahası olursa olsun tutunan William Dixie Dean ile mi başlamıştı? 

Benim için kesinlikle Dixie ile başlıyordu. Hayatı, yaşadıkları, içinde perçinlediği futbol bağı Everton'da Everton çocuğu olmuştu. Everton tarihinin bu zamana kadar en iyi golcüsü. Halen daha kırılamayan rekorları... İçlerinden en önemlisi de 37 hat trick! 
Kazalara, darbelere ve doktorlar ne olursa olsun futbol oynayamaz demesine rağmen hayatına yani -futboluna- geri döndü.
Dixie efsanesi yine Everton'a olan sevgisiyle son buldu. Everton Stadyumunda yumdu gözlerini.



Gerçekte, tarihi olarak bakıldığında ilk hat trick kriket sporcuları için kullanılmış olsa da ben sizlere bırakıyorum. Beni en çok etkileyen de Dixie'nın hayatıyla özdeşleşen 37 hat trick altın harflerle yazılmalı.

Bizler hep futbol için kullanıyor olsak da esasında Formula 1, Dart, Scrabble, Rugby, Poker'de de hat trick terimi kullanılmakta olduğunu belirtmeliyim. Garip değil mi? Tabularımız yıkıldı. Bir bilgi daha.

Muhteşem hat trick. Evet! Yanlış okumadınız. Eğer futbolcu bir sağ, bir sol ayağıyla ve bir de kafasıyla gol atarsa da bu muhteşem gollere adını yazdırıyor. Daha da enteresanı muhteşem hat trick bu yıl Rayo Vallecano-Levante maçında (4-2 biten maçta) Alberto Bueno'nun golleriyle ilk muhteşem hat trick yapan futbolcu. Ayrıca 4 golü de Bueno atarak şaşırmış ve tebrik dolu mimiklerimle karşılık veriyorum.


Bunun yanı sıra ilk hat trick yapan 1930'larda Dünya Kupasından geliyor. Amerikalı Bert Patenaude Paraguay'a karşı fileleri havalandırıyor.

İngiltere'de Sunday League'de Alex Torr 70 saniyede en hızlı hat trick yaparak "yok artık daha neler" dedirtiyor.


Bu arada günümüz futbolunun mucizeler yaratan futbolcuları Ronaldo 30 hat trick ile Messi'nin 32 hat trick'ine şapkasını çıkarıyor. 




Neden hat trick diyoruz asıl soru bu gibi. Hat; şapka demek iken trick ise numara anlamına geliyor. O zaman hat trick sihirbazlık için kullanılırken neden futbolla adını duyurmuş?

Bu sorulara bir nebzede olsa cevap bulmaya çalıştım. Ama gördüğüm o ki 3 tavşandan çok daha fazlasını bulmak mümkün.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.