1 Temmuz 2015 Çarşamba

NBA Silueti: Jerry West

Jerry West deyince hemen hemen herkesin aklına Los Angeles Lakers gelir. Sadece Lakers'da değil, son saniye basketleri, ribauntları, üçlükleri tabii bir de Nba logosu. 

O kadar mühim bir oyuncu düşününki kendi silueti Nba logosunun renklerine sonsuzluk katsın.
Hiç merak ettiniz mi? Yıllardır süregelmiş Nba logosunun üzerindeki basketbolcu kim diye? Nasıl bir basketbolcu olabilir de dünyanın bir numaralı  basketbol liginin logosunda yer alabilir? diye.


O isim beni hiç şaşırtmadı. Nba kariyeri boyunca en iyi 50 oyuncusu içinde yer alan Lakers'ın daimi oyuncusu Jerry West.
Yıllarca Lakers'da formasını terleten emekli olduktan sonra da yine Lakers da koçluk yapan bununla yetinmeyip yöneticiliğini yaparak LA'de varlığını her zaman hissettirdi. 

Lise öğrencisiyken takımını bölge şampiyonluklarına taşımış, ayrıca yüksek oranda sayı ortalamasıyla rekor kırmıştır. 
West sadece lisede değil üniversitede de basketbol oynarken parmakla gösterilen oyuncu olmayı başarmıştır.

Jerry West guard pozisyonunda oynuyordu ama o takımın "beyni" gibiydi. Nerede bir eksik varsa o açığı kapatıp takımını bütün haline çeviriyordu.




Bir guard olarak sınırları zorlayıcı düzeyde (çok yüksek oranda) ribaunt almasıyla da mücadeleci ruhu onu hep bir numarada tutuyordu. Pes etmek onun anlayışına aykırıydı.

Yöneticilik yaptığı dönemlerde Shaquille O'Neal, Kobe Bryant, Vlade Divac ve daha birçok yıldız isimleri takımına dahil etti. Daha sonra bu isimlerle şampiyonluk kazanmayı bildi.
Bu girişimleri doğrultusunda yılın yöneticisi ödülüne layık görüldü.

  
Jerry West, NewYork Knicks karşısında attığı son "salise" üçlüğü ile mucize kelimesini baştan yaratmıştır. Hatta bence "beşlik" yazılmalıydı.

Basketbolda son saniye sayıları her zaman unutulmaz yapar bir de o sayı üçlük ise kahraman yapar. Soğukkanlılığı sayesinde takımını son dakikalarda sırtlanan isim olmuştur.

 Fizik kurallarına aykırı sıçrayışlarıyla, hafızalardan silinmeyen üçlükleriyle o bir Nba tarihine örnek isim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.