3 Temmuz 2015 Cuma

Adım Adım Fransa Bisiklet Turuna

Hiç şüphesiz ki herkesin çocukken aldığı ilk hediyelerden biridir bisiklet. Bir hevesle öğrenmeye çalışırız düşe kalka. Üç tekerlekli bisikletten sonra havalı gelir. Büyüdüğümüzün ispatı olarak görürüz iki tekerleği.

Aradan bir kaç yıl geçince gösterdiğimiz özeni de kaybederiz. Bodrum katta ya da balkonumuzda pas tutmaya yüz tutar. Yerini yavaş yavaş motor veya araba alır. 18 yaşın kanıtıdır onlar. 
Bisiklete sırtımızı döner üstüne alay konusu bile yaparız! "Çocuk musun sen bisiklet sürüyorsun" diye.

Günümüzde bisiklet sporu yılların harmanlanması ile özellikle Avrupalıların sahiplenmesiyle yeni boyut kazanmıştır. Mavi renkli bisiklet şeritleri, bisiklet için trafik lambaları (Kuzey Avrupa için bilhassa) derken motorlu taşıtlardan daha önemli hale geldi. 
Her şeyden önce hem cebinizi hem de sağlığınızı koruyor. Pedal çevirmek için sebep çok, mühim olan yeni sebepler üretmek için vites atmak. 


Bu kadar vurgu yapıyoruz, fakat bisikleti spor formatına çeviren, en büyük desteği de Fransa bisiklet turu sayesinde dersek yanlış olmaz.
Ülkemizde de, İspanya, İtalya gibi bisiklet turları düzenlense de hiç biri Fransa kadar sükse yapmamıştır.
Uluslararası niteliği taşıyor elbet ama Fransızlar her sene üstüne katarak hem rotaları olsun hem de organizasyon bilinci anlamında "Tour de France" bir numara yapıyor.


Fransa bisiklet turu deyince aklınıza Fransa'nın şehirleri olacağı aklınızı karıştırabilir. Yaklaşık son 6 yıldır Hollanda, Belçika gibi ülkelerin doğa harikalarını içine katarak turları organize ediyor.

Tour de France bu yıl 102. kez organize edilerek 4-26 temmuz tarihlerinde, 23 gün 3344 km sürecek. Epey zorlu ama bir o kadar da çekişmeli turlar olacak.
9 düzlük, 3 tepe, 7 dağ, 1 ferdi ve 1 takım olarak zamana karşı olmak üzere toplam 21 etabın geçileceği turlara pedal çevrilecek.



Utrecht'te (Hollanda) başlayacak olup Paris'te bitişi selamlayacaklar. Tüm bisikletseverlerin dört gözle beklediği Tour de France önemli ve uluslararası spor kanallarından da canlı yayınlar yapılacak.

Tour de France demişken Lance Armstrong'u es geçmek olmaz. 
Bisiklet devi, pedalın sesi olarak nitelendiriyorum ben. Her ne kadar hayal kırıklığına uğratsa da gözlerimiz Armstrong'u arıyor. Fransa bisiklet Turunu en çok kazanıp (7 kez) bisikletçilerin örnek ismi oldu.

Fakat başı doping skandalından kurtulamamıştır. Armstrong doping yaptığı da kanıtlanınca kazandığı şampiyonluklar elinden alındı.



Bir efsane daha biz seyircileri ve bisiklet tutkunlarının hayal kırıklığına uğrattı.
Ancak bu tip uluslararası organizasyonlar kendilerini geliştirdiği sürece daha çok yeni bisikletçiler çıkacak. Tıpkı Cavendish gibi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.