26 Haziran 2015 Cuma

Güneşin Doğmadığı Gün: Heysel Faciası

Metronun rüzgarıyla savrulan saçlarım ve telaş içinde yer bulma çabalarım. Brüksel 6 numaralı metro hattındayım. Atomium'a gitmek için "Heysel" metro durağının merdivenlerini çıkıyorum. Durağın ismi tanıdık geliyor. Stadyumun yanından geçerken adımlarım durma noktasına geliyor ve hızlıca anımsıyorum. 1985 yılındaki Heysel faciasına gidiyorum.

25 Mayıs 1985 Juventus-Liverpool arasındaki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası oynanılacak. Futbolun konuşulmasını beklerken maç öncesi başlayan ölümlü olaylar konuşulur oldu maalesef. İngilizler maç başlamadan önce ilk sinyallerini vermişlerdi esasında. Brüksel'in birçok yerinde taşkınlıklar yapmış bu taşkınlıklar kavgaya dönmüştür.

Maçın başlamasına kısa bir süre kalmışken İngiliz taraftarları Juventus taraftarına saldırmış, kaçmak isteyen Juventus taraftarı stadyumun duvarı çökmesi sonucu 39 kişinin yaşamını yitirmesi ile birlikte 600'e yakın kişininde izdiham sonucunda ezilmesiyle kanlı bir son buldu.


Bazı verilere göre bu felaketin 1 yıl öncesine dayanan bir "intikam" olarak belirtilmekte. Roma'da Liverpool-Roma kupa finalinde Roma taraftarlarının Liverpool taraftarlarına saldırmıştı. 1 yıl sonra ise buna deyim yerindeyse "kan davasına" çeviren Liverpool taraftarı ve İngiliz holiganları ile birlikte çoğunluk sağlayıp Heysel faciasına sebep olmuşlardı.
Tarihe kanlı bir leke olarak yazıldı.

Stadyumda yaşanan bu felaketler esnasında Liverpool oyuncuları maça çıkmak istememiş sonrasında stadyumun tribünleri tamamen boşaltılmıştır. Maçı Juventus Michel Platini'nin attığı golle 1-0 kazanmıştır.



Heysel faciasına bir de şöyle bir bakış açısı var. Heysel Stadyumu güvenlik zaafının olduğu, acil olarak yenileme ve güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği tespiti yapılmış. Ancak yetkililer son maç olarak Juventus-Liverpool maçının olmasına karar verilmesinden kurtulamamıştır.

Heysel faciasından kısa bir süre sonra Heysel Stadyumu ismini değiştirip "Kral Baudouin" stadyumu olmuştur.

Facianın yankıları sürerken İngiliz takımlarına 5 yıl, Liverpool takımına ise 6 yıl müsabakalardan men cezası ile cezalandırılmıştır.


Ne yazık ki Heysel faciası sanki hiç olmamış gibi kimse bu olaylardan ders almamış. Aradan 4 yıl geçtikten sonra benzer bir olay İngiltere'de meydana geldi. Sheffield'deki Hillsborough Stadyumunda yaklaşık 100'e yakın  Liverpool taraftarı ezilerek can verdi.

Bu olaylardan sonra İngiltere Liginde devrim niteliği taşıyan kararlar alındı. Çitlerin kaldırılması, koltuk sistemine geçilmesi ve statlara kameraların yerleştirilmesi gibi.

Hakem düdüğü çaldı. Stadyumda tek bir ses bile çıkmıyordu. Juventus'un kazandığı kupa yerini siyah ve buruk bir geceye bıraktı. Heysel faciası tarihe kara bir leke olarak kazınmış oldu!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.